Cikgu Ross

My photo
'A wife, a, mum, a friend and a teacher..'Take my hand and never let go. Be my friend and lets colour this world with friendship rainbow. Be pure..dont lie. Di sini kita wujudkan persahabatan, kita warnakan ia dengan perkongsian cerita, ilmu dan segalanya yang bisa kita jadikan panduan, pegangan serta pengajaran.

CdiQ™

Monday, November 12, 2012

Segalanya Bermula Dari Rumah...

Peribahasa "kalau hendak melentur buluh, biarlah dari rebungnya, kalau tidak buluh akan patah dan tangan terluka"... peribahaa popular yang sering kita sentuh dewasa ini. pelbagai isu sosial yang melibatkan anak-anak muda menyebabkan masyarakat lemas dan muak serta cuak.
Kata orang tua-tua, kalau hendak melentur buluh biarlah dari rebungnya. Maksudnya, kalau hendak mendidik anak, biarlah dari kecil. Janganlah ditunggu sampai anak itu menjadi besar dan liat pula untuk diajar.

Selaras dengan idea itu. SMK Sinar Bintang di bawah pimpinan pengetua Tn. Hj. Che Yahya Bin Che Soh mengorak langkah lebih ke hadapan dengan memperkenalkan idea "Segalanya Bermula Dari Rumah..." semoga idea murni ini membawa seribu kebaikan terhadap diri pelajar, keluarga, sekolah, masyarakat dan Negara.


Sekolah Ceria, Guru Mesra, Pelajar Berjaya, Ibubapa Gembira, Negara Sejahtera

Cikgu RossNo comments:

HOW MUCH DO U CARE?

Dalam kehidupan, manusia terkadang mudah mengeluh dan menyerah pada keadaan. Tapi dengan dorongan orang-orang yang kita cintai disekitar kita, semangat kita akan bangkit kembali dan meraih kemenangan.
Tambahan:Jadi, jika Anda sedang down maka gunakanlah teman dan mintalah orang-orang dekat untuk memberi motivasi dan dor
ongan kepada Anda. Sebaliknya jika Anda merasakan teman atau orang dekat Anda sedang mengalami hal itu, maka pastikan Anda memberikan suatu kontribusi. Kontribusi banyak sekali bentuknya termasuk memotivasi dan mendorong mereka untuk bangkit adalah kontribusi yang luar biasa harganya
. sumber: http://katamutiara.net/